Tammikuussa alkaa kasvatus

Omavaraistelijan pakastimet ja kellarikuopat pullistelevat ruokaa tammikuussa. Kanalassa on juuri kuoriutunut pari tipua. Kanimamma pääsee uroksen luokse treffeille näin sydäntalvella, niin vuoden ensimmäiset paistit ovat kesän alussa teurastusvalmiita.

Alan harkita multapussin ostamista. On minulla toki omaa itse tehtyä valmista kylvömultaa pihan perällä, mutta aion käyttää sen keväällä kasvilavoihin. Mullan desinfionti sisätiloissa uunissa paistamalla on jotenkin ällöä touhua, haisee pahalle ja sotkee keittiötä. Ehkä hiukan törsään tänäkin keväänä ja ostan kylpyhuoneen nurkkaan ison pussillisen kaupan multaa. Aion kylvää herneenversoja. Ostan herneet maanviljelijältä suoraan kahdenkymmenen kilon säkeissä, niissä on montaa eri hernelajiketta. Hauskan näköistä, kun jokainen verso on hiukan eri mittainen. Yksi ongelma herneen sisäkasvatuksessa on: herneet tuppaavat homehtumaan mullassa. Usein herneviljelmät siirtyvätkin kanojen herkuiksi ja minä tyydyn kasvattamaan vesikrassia talouspaperin päällä. Se onnistuu aina, jos kylvös ei pääse kuivumaan. Sarviapilan idätys on tähän mennessä onnistunut myös, sarviapilasta saa edullista tosi terveellistä vihreää talveksi.

Kylvöjen suunnittelua

Tammikuussa omavaraistelija alkaa rapistella siemenpusseja (on sitä toki tehty silloin tällöin syksymmälläkin, hyvät on varastot erityisesti itse kasvatettujen siementen osalta). Löytyykö vielä sellerin siemeniä? Ne pitäisi kylvää esikasvatukseen ensimmäisten joukossa, että saisi loppusyksystä pulskia sellereitä kellariin. Chililajikkeita voi alkaa miettiä. Minäkin mietin vaikka viime kesänä huomasin olevani chilille allerginen. Keltaisia tomaatteja kokeilen tänä vuonna, jos ne eivät polttaisi suuta niinkuin punaiset. Kaikki tomaatit kelpaavat säilöntään. Kypsennetyt eivät kutita ja pitkään keitetty tomaatti on superterveellinen.

Umpoionti uunissa

Kesällä on helppo umpioida kasviksia uunissa: ensin kerätään kaikenlaista mitä pihalla kasvaa, pilkotaan ne, maustetaan suolalla ja yrteillä ja keitetään niukassa vedessä noin kymmenen minuuttia. Laitetaan puhtaisiin umpiotölkkeihin ja uuniin ensin tunniksi 150 asteeseen, sen jälkeen purkit saavat olla kolmisen tuntia sadassa asteessa ja kun uuni käännetään pois päältä, purkkien annetaan jäähtyä siellä. Säilytetään jääkaapissa. Jos umpioin kalaa, umpiontiaika on kuudesta kahdeksaan tuntia, ensin 150 astetta ja sitten miedompi lämpö, ettei sisältö kiehu purkista ulos. Lihaa en ole vielä uskaltanut umpioida, vaikka luin, että jos umpion kuumentaa perusteellisesti, mahdollinen botuliini häviää. Onko noin? Olisi kiva tietää.

Tammikuun omavaraistelublogit

Tämä on osa omavaraistelijoiden yhteispostaussarjaa, jota ylläpitävät Tsajut- blogin Satu ja Korkealan Heikki. Blogit on jaoteltu Suomen kasvuvyöhykkeiden mukaan, 1 on eteläisin:

Kasvuvyöhyke 1
Jovela https://www.omavarainen.fi/l/tammikuu2022/
Kakskulma https://kakskulma.com/aikaomavarainen-ja-aika-omavarainen-muutenkin
Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-tammikuu-2022.html

Kasvuvyöhyke 2
Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2022/01/suunnitelmia-2022-omavaraisuus.html
Kohti laadukkaampaa elämää http://varmuusvara.blogspot.com/2021/12/blog-post.html
Pilkkeitä Pilpalasta https://pilkkeitapilpalasta.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-osa-1.html
Oma tupa, tontti ja lupa https://omatupajatontti.blogspot.com/2022/1/tulevan-vuoden-toiveita.html
Omavarainen elämä https://omavaraiset.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus.html

Kasvuvyöhyke 3
Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2022-osa-1/
Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=1011
Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-2022-osa-1.html
Caramellia https://caramellia.fi/tammikuu2022/
Evil Dressmaker http://www.evildressmaker.com/?p=16337

Kasvuvyöhyke 4
Korkeala https://www.korkeala.fi/suuntana-omavaraisuus-2022-aloitus/
Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2022/01/unelmana-omavaraisempi-elama.html

Kasvuvyöhyke 5
Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2022/01/suuntana-omavaraisuus-suunnitelma-2022.html

Kasvuvyöhyke 7
Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2022/01/03/tammikuu-22/

9 vastausta artikkeliin “Tammikuussa alkaa kasvatus”

 1. Oon myös huomannut herneissä tuon homeongelman, ainakin, jos kylvää kovin tiheään. Täytyisi hieman harventaa, ja auttaisikohan alakautta kastelukin. Voisinkin laittaa vesikrassia ja sinimailasta tulemaan. Mukavaa uutta vuotta!

  1. Olen kokeillut varmaan kaikki mahdolliset purkinsuljentavaiheet ja aina onnistuu. Nykysin suljen purkit ennen uuniin laittoa ja mieluiten käytän kumitiivistepurkkeja.

 2. Tuohan on hauska tapa kasvattaa herneitä! Minä tosin yleensä järjestä herneiden ylläripusseja ihan itse, kun siemenpusseja tulee rikottua aina jonkin verran. Voisikin tehdä keväämmällä jonkun ”laatikonpohja” kylvön ja katsoa, että mitä kaikkea hajonneista pusseista varisseista siemenistä tulee… Mullan desinfiointiin en ole ryhtynyt minäkään. Jotain terrarrioprojektia varten piti jotain sisustusmateriaalia desinfioida kuumentamalla, enkä ehkä halua toiste kokeilla. Ehkä saunassa onnistuisi helpommin? Kylvömultaa tulee siis täälläkin ostettua, en ole vielä keksinyt, miten siitä pääsisi eroon.

  1. Umpioidessa olen sulkenut purkit monella tavalla: toisinaan kiristänyt heti kiinni, toisinaan vasta umpioinnin päätyttyä. Molemmilla tavoilla on onnistunut. Kumitiivisteelliset säilöntäpurkit ovat helpoimpia.

 3. Umpiointia emme olekaan vielä kokeilleet, vaikka mietitty on. Unohdit ehkä mainita, missä vaiheessa purkit suljetaan.
  Tuo mullan desinfiointi sisätiloissa jää kyllä meiltäkin tekemättä… minkä takia desinfioit? Harmillista on ostaa multaa muovipussissa, mutta sitäkin on tullut tehtyä. Komposti sentään on omaa.

 4. Taas niin kivaa luettavaa ! Multasormet täälläkui syyhyävät ja täytyypä kaivaa esiin idätysastia sekä tietenkin siemenvarasto!

 5. Multa on joskus haastavaa löytää tammikuussa. Olenkin päättänyt jemmata edelliseltä vuodelta jo pussin jotta varmasti on niin aikaisin kun sitä tarvitsen.

 6. Minä rohkenin myös kokeilla umpiointia viime syksynä. Tein pari satsia tomaattikastiketta ja pari satsia omenalohkoja mehussa ja glögissä. Kaikki ovat säilyneet hienosti viileässä kellarinrapussa.

Kommentit on suljettu.