Suuntana omavaraisuus 2021 osa 8: maakuoppa

Ruoan säilyttäminen maassa on niin helppoa, että melkein hävettää. Ensin ihan läpällä kokeiltiin: kaivettiin maahan kaksi vanhaa lavakaulusta päällekkäin ja laitettiin sinne kuoppaan syksyllä perunoita pyykkikorissa. Jotain lanttuja me sinne muistaakseni laitettiin myös. Päälle naapurin vanhat villamatot ja ohut styroxlevy, pääällimmäiseksi vaneri. Siellä säilyivät kaikki paitsi styroxlevy. Se hajosi juuttuessan metalliin, koska oltiin laitettu lavakaulukset väärin päin.

Seuraavana kesänä kaivettiin lisää, laitettiin betoniseinämät kuoppaan ja tukevampi kansi. Perunat säilyvät siellä sellaisenaan, juurekset laitetaan hiekka- tai turveämpäreihin. Eikä taaskaan mitään ongelmaa säilyvyydessä. Tosin lasipurkkien kannet ruostuvat hiukan, joten seuraavana vuonna niille pitää olla uudet.

Miksi olen aiemmin luullut, että en voi kasvattaa juureksia, koska meiltä puuttuu kunnollinen säilytystila? Hiukan huijattu olo.

Tämä on osa omavaraistelijoiden yhteispostausta, jota luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkealan Heikki. Muut blogit voit lukea täältä:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/elokuu2021/

Sateenkaaria ja serpenttiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/08/vinkkeja-talouskellarin-kayttoonottoon.html

Vyöhyke 2

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/07/kellari-ja-tila-talvisailytykseen.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-8/

Harmaa torppa https://www.harmaatorppa.fi/2021/08/omavaraisuutta-vuodelle-2021-osa-elokuu.html

Caramellia https://caramellia.fi/elokuu-2021/

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/08/kurkkuresepti.html

Mikä itä https://mikaita.fi/?p=807

Mummon kirja https://mummon-kirja.blogspot.com/2021/08/sato-talteen.html

Vyöhyke 4

Korkeala https://www.korkeala.fi/perukellari-ja-sailonta/

Puutarhahetki https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/07/202108unelmana-omavaraisempi-elama-sailonta_0743133561.html

Vyöhyke 5

Puutteela https://puutteela.com/2021/07/05/taman-vuoden-uudet-kokeiluni-kasvimaalla-ja-muualla/ (heinäkuun linkki, joka jäi listauskesta)

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/08/02/elokuu-21-kellarit-ja-sailonta

5 vastausta artikkeliin “Suuntana omavaraisuus 2021 osa 8: maakuoppa”

  1. Maakuoppa olisi meillekin käypä ratkaisu, kun ei ole maakellaria. On vaan niin turkasen kivinen maa, että se kuopan kaivuu on toistaiseksi jäänyt, kun tietää sen olevan kirjaimellisesti kivistä puuhaa!

  2. Oho! Tää tieto tuli kuin tilauksesta. Juuri keskusteltiin puolison kanssa siitä, että millainenhan maakellari / kuoppa olisi hyvä. Tuo vaikuttaa kätevälle. Osaatko vielä sanoa, että miten tuo suojaa jyrsijöiltä? Meillä on talvisin hiiriä ja niille ei tee mieli kattaa valmista pöytää.

    1. Meidän kuopissa ei ole ikinä ollut jyrsijöitä, nykyisissä on paksut styroxkannet ruokien päällä.

  3. Vahna konsti on parempi kuin pussillinen uusia, tämä kirjoitus todistaa sen. Hienoa, varmasti tuossakin on eroja, mikä keli minäkin talvena sattuu olemaan, mutta toivotaan, että maakuoppa toimii jatkossakin teillä hyvin 🙂

Kommentit on suljettu.