Suuntana omavaraisuus 2021-3: Penninvenytystä ja Pinot Noiria

Karjalaismuorin elonpäivät alkoivat loppua ja pappi tuli antamaan viimeistä voitelua. Pappi kysyi: ”Miten muori ajattelee iäisyytensä viettävän, taivaan iloissa vai helvetin tulessa?” Siihen muori vastasi: ”Mitä mie vanha iloloist’, koha miss’ on lämmin.”

Meillä tarkenee. Tuli palaa saunan kiukaassa joka ilta ja kylmillä ilmoilla vuorotellen myös takassa, hellassa tai leivinuunissa. Saunominen on säästämistä kaiken muun hyvän lisäksi.

Jokainen talouden ulkopuolelle hävitykseen lähtevä esine tai aine on tappio. Naapuri sanoi, että jos sulla on jotain roskaa, tuo se Helkan oven eteen, Helka kyllä keksii sille käyttöä. Ja sillä periaatteella on menty. Esineiden ja materiaalien virta täytyy olla kotiinpäin. Näitä asioita rakkaat naapurit, ystävät ja kylänmiehet meille säännöllisesti tuovat sen lisäksi, että me itsekin niitä kerätään ja säästetään:

 • futonpatjat
 • syksyn lehdet ja puuhake
 • lasipurkit
 • maitotölkit
 • sanomalehdet
 • kesämökit ja varastot
 • huonekalut
 • tiskialtaat
 • vessapaperirullat
 • vaatteet

Kaikki tavara on jo tehty. Sitä ei ole pakko ostaa kuin hiukan, jos ei ehdi odottaa milloin tarpeellinen tavara tulee kohdalle. Meiltä lähtee naapureille ja ystäville hunajaa, käsitöitä, koruja, kasviksia ja lannoitteita.

Ruokaa täytyy ostaa, koska me ei kasvateta viljaa, herneitä, pippuria, maitoa, suolaa eikä sokeria. Onneksi on suursäkit: rehuhernesäkistä syö hyvin pitkään meidän pieni perhe. Kanoille tehdään soppa perkeistä. Siihen päätyy herneiden joukosta pienet kivet, kuorelliset viljanjyvät ja ne siemenet, joita en tunne. Kahdenkymmenen kilon säkki luomuvehnänjyviä on puoli-ilmainen, kun ottaa huomioon miten paljon ravintoa se sisältää. Ruista saadaan vaihtamalla sitä hunajaan. Viljamylly meille hankittiin kolmisenkymmentä vuotta sitten, vielä sama kone pelittää.

Eläinten rehut ostetaan. Niissä säkeissä on valmiiksi mietitty optimaaliset muroseokset kanoille ja kaneille ja eläimet sitten tuottavat meille mahtavaa lantaa seuraavan kesän kasvatuksiin. Tuhkat viedään pesästä kasvimaalle, niin kalkkikaupoille ei tarvitse lähteä. Materiaali kiertää omaa kehäänsä talouden sisällä.

Pinot Noir

Kevään alkaessa omavaraistelusuunnitelmat etenevät.
Olen kuullut, että jos laitetaan aikaisin keväällä tikku pystyyn maitotölkkiin, se muuttuu viimeistään pääsiäisyönä Pinot Noiriksi. Pakko tuota on kokeilla.

Lumi alkaa sulaa, kohta päästään puusavottaan ja siellä, jos missä, tulee lämmin!

Tämä on osa omavaraistelijoiden yhteisbloggaussarjaa, jota luotsaavat Tsajut-blogin Satu ja Korkeala-blogin Heikki. Muita sarjan blogeja voit lukea täältä:

Vyöhyke 1

Jovela https://www.omavarainen.fi/l/nuukapuutarhuri/

Apilankukka https://apilankukka.fi/suuntana-omavaraisuus-2021-3-penninvenytysta-ja-pinot-noiria/

Kakskulma https://kakskulma.com/omavaraisuus-rakentamisessa-onko-sita/

Multavarpaan maailma https://multavarpaanmaailma.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-maaliskuu2021.html

Sateenkaaria ja serpettiiniä https://www.sateenkaariajaserpentiinia.fi/2021/03/lavatarhan-esittely-ja.html

Iso-Orvokkiniitty https://iso-orvokkiniitty.fi/?p=2411

Vyöhyke 2

Urban farming https://finlandurbanfarming.blogspot.com/2021/03/puutarhailua-vahan-huokeammin.html

Sarin puutarhat https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2021/03/saastovinkkeja-puutarhaan.html

Oma tupa ja tontti https://omatupajatontti.blogspot.com/2021/03/nuukailua.html

Vyöhyke 3

Tsajut https://tsajut.fi/suuntanaomavaraisuus2021-osa-3/

Caramellia https://caramellia.fi/maaliskuu2021/

Majalevo https://majalevo.blogspot.com/2021/02/suuntana-omavaraisempi-elama-2021.html

Rakkautta ja maanantimia https://rakkauttajamaanantimia.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-2021-osa-3-sentti.html

Mikä Itä https://mikaita.fi/?p=704

Vyöhyke 4

Puutarhahetkiä https://puutarhahetki.blogspot.com/2021/03/unelmana-omavaraisempi-elama-kierratys.html

Korkeala https://www.korkeala.fi/saasteliaisyytta-tilanpitajasta-toiseen-ja-kolmanteen/

Vyöhyke 5

Korpikuusen tila https://korpikuusentila.blogspot.com/2021/03/suuntana-omavaraisuus-saastovinkit.html

Puutteela https://puutteela.com/?p=679

Vyöhyke 7

Korpitalo https://korpitalo.wordpress.com/2021/03/01/3-kuluta-harkiten-osta-vahemman/

23 vastausta artikkeliin “Suuntana omavaraisuus 2021-3: Penninvenytystä ja Pinot Noiria”

  1. Pinot Noir- tikusta tulee tietenkin Pinot Noiria. Ensimmäinen silmu on jo pullistunut. Viinit Siegerrebe, Beta ja Spulga miettivät vielä kasvaako vai jäädäkö tikuksi, samoin gojimarja ei tiedä, mitä tekisi. Voittajaksi tikkukisassa selvisi minikiivi Annikki, se pukkaa lehteä sekä mullassa että vesilasissa.
   Aurinkoa sinullekin!

 1. Tuo vaihtaminen on kyllä fiksua ja hyvä tapa saada sitä, mitä itseltä taas uupuu. Mekin vaihdamme omaa hunajaa sellaisiin kasvikunnan tuotteisiin, mitä omasta puutarhasta ei saada. Aurinkoisia maaliskuun päiviä!

 2. Se, että materiaali kiertää kehää talouden sisällä kuulostaa erittäin hyvälle. Itse pyrin siihen, että saisin tuotettua omat multani ja lannoitteeni kasvimaalle. Eläimiä meille ei ole tarkoitus hankkia.

  Onko teillä siis sauna sisällä talossa, että saatte sen lämmön hyödynnettyä asuintilojen lämmitykseen?

  1. Meillä on talon keskellä muuri, jota ympäröi kaikki tulisijat. Alakerrassa on sauna, yläkerrassa puuhella-leivinuuni sekä takka. On lämmin!

 3. Meillä myös kierrätetään ja käytetään uudelleen. Uuden hankkiminen tarkoittaa uusien tavaroiden tuotantoa ja lisääntyvää jätevuorta ja kaikki tämä kuluttaa raaka-aineita ja vaatii kuljetuslogistiikkaa.

 4. Aikamoinen oikopolku viininviljelyyn. Saattaisi olla taloudellisestikin niin kannattavaa, että voisi palkkatöistäkin luopua kokonaan 🙂 Kiva, että omavaraisuussarjasta löytyi minullekin ihan uusi tuttavuus.

  1. Pelkäsin pitkään, että tikusta ei voi kasvattaa viiniä koska olin lukenut hirmuisesta viinikirvasta, joka tuli Amerikasta ja tuhosi eurooppalaiset köynnökset aikoinaan. Minulle onneksi vakuutettiin, että viinikirvaa ei Suomessa ainakaan toistaiseksi ole, ei tarvitse ymppäillä amerikkalaisiin juuriin meidän viinejä.

 5. Meillä kasvaa kasvihuoneessa viiniä taas ensi kesänä, mutta ihan vielä ei päästä polkemaan rypäleitä tai juhlimaan viinijuhlia. Välillä tuntuu, että rypaleissä on enemmän siemeniä kuin lihaa.

 6. Metsään minäkin haluan. Puista ei enää tipu lunta niskaani mutta lunta on vielä paljon. Odotan nyt suojan jälkeen luvattua pakkasta ja hankikantoa. Pääse pitkästä aikaa kulkemaan metsässä.

 7. Olipa virkistävää lukea tätä hauskasti kirjoitettua postausta.
  Vaihtamalla selviää monelta ostamiselta.
  Me jo aloittelimme puusavotan.

 8. Metsään pääsyä minäkin odotan. Puista ei enää tipu lunta niskaan ja hanki alkaa kantaa. Raivaukseen ei vielä pääse, mutta näkee , mitä tuhoja talvi on tehnyt.

 9. Meilläkin kerätään kaikkea mahdollista, mitä voi sitten joskus käyttää… no, kaikkeen mahdolliseen! Välillä kyllä ärsyttääkin kaikki rytökasat. Mutta meneppä heittämään jotain pois, niin heti sitä olisi tarvittu!

 10. Teillä oli kyllä fiksusti rakennettu talo tulisijojen ympärille, kuten tapana on ollut.

  Kertohan uteliaalle miten kesämökkejä saadaan? Saatteko rakennukset purettuna vai miten?

  1. Jos dyykkaa rakennuksia, ei kannata paljoa suunnitella etukäteen, minkälaista haluaisi. Meidän mökkimme on entinen sukulaisen pihalla tönöttänyt saunamökki, joka oli alunperin väärässä paikassa ja oli saanut purkutuomion. Tuotiin kuorma-auton perässä meidän tontille, kuisti matkusti mökin sisällä.
   Täysin terve kevythirsinen rakennus, johon mahdumme vain puoliso ja minä kahdestaan. Seuraava haave on elintarvikehuoneisto. Mistä sellaisen löytäisi?

Kommentit on suljettu.